top of page

aikido?

Το Aikido είναι μία σύγχρονη Ιαπωνική πολεμική τέχνη. Ο ιδρυτής του, Morihei Ueshiba (1883 – 1969), έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους και πλέον θρυλικούς εκπροσώπους του χώρου των πολεμικών τεχνών και της εξέλιξής τους στον 20ο αιώνα. Η δημιουργία του Aikido σηματοδότησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο την επιστροφή των πολεμικών τεχνών στις πνευματικές τους ρίζες, καθώς η φιλοσοφία του έχει σαν βάση την ιδέα της αρμονίας με τον αντίπαλο παρά τη σύγκρουση με αυτόν. Το ιδεώδες στο Aikido δεν είναι η με κάθε κόστος και τρόπο εξουδετέρωση του αντιπάλου αλλά η προσπάθεια εναρμόνισης τόσο σωματικά όσο και πνευματικά με την κίνηση και την ενέργεια του τελευταίου. Γι' αυτό το λόγο το Aikido αποκαλείται η «τέχνη της μη αντίστασης», η «μη επιθετική πολεμική τέχνη», ενώ δίκαια έχει παρομοιαστεί ως «κινούμενο Ζεν», αντιπροσωπεύοντας μία από τις αρμονικότερες πολεμικές τέχνες. Όπως είναι ευνόητο, ο στόχος της εκπαίδευσης στο Aikido δεν είναι να οξύνει τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα αλλά να βελτιώσει την αντίληψη, την αυτοσυγκέντρωση, τη δυναμική χαλαρότητα και τον αυτοέλεγχο.

 

Η εκπαίδευση του Aikido, μέσω της μακροχρόνιας και βαθμιαίας πορείας της, στηρίζεται στη συνεργασία και την αρμονία μεταξύ των ασκούμενων ενώ παράλληλα εκπαιδεύει το νου ώστε να διατηρεί την ηρεμία και την καθαρότητά του, μην επιτρέποντας να επιδρούν αρνητικά στην κίνηση του σώματος ο φόβος, ο θυμός ή η έλλειψη εμπιστοσύνης. Σε αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσης που δεν απαιτεί ή εστιάζει σε ιδιαίτερα επιμέρους φυσικά χαρακτηριστικά (όπως είναι η ταχύτητα ή η φυσική δύναμη) και στην υψηλής αισθητικής κινησιολογία του, χρωστάει το Aikido τη μεγάλη του εξάπλωση στην Ευρώπη και στην Αμερική μεταξύ ανθρώπων κάθε ηλικίας και φύλου.

DSC03210.jpg
DSC03130_2.jpg
H εξάσκηση στο AikidoΗ εξάσκηση στο Aikido είναι κατεξοχήν συνεργατική και μη ανταγωνιστική (στο Aikido δεν οργανώνονται ούτε πραγματοποιούνται αγώνες) ενώ γίνεται υπό μορφή εναλλασσόμενων ζευγαριών.

 

Με αυτόν τον τρόπο κάθε μαθητής έχει την ευκαιρία να ασκηθεί με όλους τους συνασκούμενους και να διδαχθεί τόσο την εφαρμογή όσο και την ασφαλή απορρόφηση των τεχνικών του Aikido με διαφορετικούς σωματότυπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

 

Έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια της ισορροπίας, του συντονισμού, της σωστής αναπνοής και της διατήρησης της ορθής νοητικής και σωματικής στάσης.

 

Η εξάσκηση περιλαμβάνει:

 

1) Ασκήσεις διατάσεων και προθέρμανσης.

2) Ασκήσεις ανάπτυξης της ενεργειακής ροής (Κι).

3) Άοπλες τεχνικές αυτοάμυνας.          

4) Ένοπλες τεχνικές παραδοσιακών όπλων του         Aikido: 

    ξύλινο σπαθί (Bokken -  Μποκέν) και

    ραβδί (Jo - Τζο).

5) Αυτοσυγκέντρωση.

Σε ποιούς απευθύνεταιΣε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Προαπαιτούμενο η καλή φυσική κατάσταση και η θετική διάθεση για άσκηση.

 

Για οποιαδήποτε προβλήματα υγείας ή αμφιβολίες σχετικά με την φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να ενημερώνεται δεόντως η διεύθυνση του dojo.

 

Γιατί το AikidoΤο Aikido αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόταση στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Πρόκειται για μία πολεμική τέχνη υψηλής αισθητικής αλλά και εκπληκτικής ισχύος.

 

Οι δυναμικές κυκλικές κινήσεις, η αρμονία και ο συντονισμός των δύο μερών αποτελούν σήμα κατατεθέν της τέχνης. Η φιλοσοφία του υπερβαίνει τη μηχανική εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας, αποτελώντας για κάθε ασκούμενο μία πηγή σωματικής αλλά και πνευματικής φρεσκάδας και αναζωογόνησης.

 

Πρόκειται για μία τέχνη με την οποία ο κάθε ασκούμενος «δένεται» κάθε φορά περισσότερο, χωρίς να τίθενται ηλικιακοί περιορισμοί ούτε να προαπαιτείται φυσική δύναμη ή ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες. Άλλωστε, η ετυμολογία της λέξης συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της τέχνης: Ai-αρμονία, Ki-ενέργεια, Do-δρόμος.

 

Πρόκειται για την ατέρμονη πορεία της εναρμόνισης με την ενέργεια του εαυτού σου, του άλλου, του κόσμου. 

 

bottom of page